Berita Semasa

Wednesday, July 1, 2015

REBUTLAH PELUANG BERTARAWIH...


REBUTLAH PELUANG BERTARAWIH

Peluang untuk mengerjakan solat Tarawih bukan hadir sepanjang tahun namun hanya ada pada bulan Ramadhan. Itupun pada malam hari sahaja. Kadang-kadang kita  termampu untuk mengerjakannya hanya 29 malam sahaja jika kita berpuasa hanya 29 hari sahaja. Peluang ini sekiranya tidak direbut dengan sebaik-baiknya, kita akan keluar daripada Ramadan yang penuh berkat ini sebagai orang yang rugi. Oleh itu sesiapa yang mahu dosa-dosanya diampunkan oleh Allah,maka kerjakanlah solat Tarawih dengan penuh keimanan disamping mengharapkan keampunan Allah. Sabda Rasulullah s.a.w.

 

"Sesiapa yang mengerjakan amal ibadat sepanjang bulan Ramadan dengan penuh keimanan serta mengharap akan keredhaan Allah, nescaya akan diampunkan dosanya yang terdahulu." (HR Muslim)

Solat sunat Tarawih merupakan salah satu syiar Ramadhan. Bahkan ia adalah salah satu sunnah Rasulullah s.a.w dan  juga para sahabat. Rasulullah sendiri telah mengejutkan  kaum keluarga baginda untuk bangun mengerjakan ibadat pada malam-malam Ramadan termasuklah solat Tarawih dan ibadat yang lain.

Sesungguhnya banyak kelebihan solat sunat Terawih, antaranya:

1. Para malaikat akan menyeru kepada manusia yang sedang  mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada setiap malam dan memohon kepada Allah s.w.t supaya mengampunkan dosa hamba-hambaNya yang bertarawih.

2. Allah s.w.t akan mengurniakan ganjaran pahala seumpama pahala para malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur.

3. Para malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih dan Allah s.w.t tidak akan menyesatkan mereka.

4. Para malaikat juga akan turut serta mengerjakan solat Tarawih kerana malaikat tidak diperintahkan untuk mengerjakan solat Tarawih di arasy disebabkan solat Tarawih hanya dilakukan di bumi sahaja.

Seorang wanita juga tidak dihalang daripada menunaikan solat Tarawih di masjid atau di surau asalkan mereka dapat menjaga batas-batas yang ditetapkan oleh syarak. Seorang wanita ketika ke masjid atau surau mestilah menjaga pakaiannya. Pastikan pakaian yang dipakai menutup aurat dan tidak menampakkan perhiasan. Demikian juga disyaratkan laluan atau perjalanan ke tempat solat itu selamat serta tidak menimbulkan fitnah kepada wanita itu dan juga tidak mendatangkan fitnah kepada jemaah lelaki.

Beruntunglah orang yang dapat mengerjakan solat Tarawih sepanjang Ramadan. Amat malang bagi orang yang hanya mengerjakan solat Tarawih hanya pada malam-malam awal Ramadan sahaja, sedangkan tawaran dan ganjaran Tarawih ditawarkan hingga ke akhir Ramadan. Rebutlah peluang bertarawih, mohonlah kekuatan daripada Allah untuk terus istiqamah mengerjakannya hingga ke malam terakhir Ramadan. Mudah-mudahan kita tidak dilekakan dengan godaan nafsu ataupun dengan persediaan menyambut Aidilfitri. (Dipetik daripada buku ‘Bingkisan Ramadhan’,BPI,KPM.@abialbesuti.blogspot.com


0 comments:

 
©  free template by Blogspot tutorial